Naziemna telewizja cyfrowa w Tarnowie
Tarnów jeszcze w zeszłym tygodniu nie miał zezwolenia UKE na nadawanie (ponoć 'dzięki' protestom z Ukrainy), wiec nawet emisje testowe nie wchodzą w grę.
BTW harmonogramowy termin to 31 maja
Ja nie łapie niestety z Krakowa, ale próbowałem pokojowej anteny, na dach wyłaził nie będę - miesiąc wytrzymam..
BTW harmonogramowy termin to 31 maja
Ja nie łapie niestety z Krakowa, ale próbowałem pokojowej anteny, na dach wyłaził nie będę - miesiąc wytrzymam..
Nie ma obaw planowana moc to 50kW, Kraków nadaje 25kW a ponoć można bez problemu z dachu złapać w Tarnowie czy nawet Radomyślu więc to nasze 50kW faktycznie będzie docierać na Ukrainę. Nawet gdyby zmniejszyli moc to u nas będzie można odbierać na 'palcu'. Dla rozwiania wątpliwości od 31 maja (jak dostaną zezwolenie to jest szansa że włączą wcześniej) będzie z Marcinki na kanale 45:
TVP1, TVP2, TVP INFO Kraków, Eska TV, TTV, Polo TV, ATM Rozrywka
TVP1, TVP2, TVP INFO Kraków, Eska TV, TTV, Polo TV, ATM Rozrywka
Hmmm, jeszcze niedawno z ciekawości sprawdzałem czy nie łapie sygnału z innego przekaźnika... a tu wczoraj samo złapało i chodzi idealnie... Z jakiego innego przekaźnika może łapać? Gdzie w ustawieniach mogę sprawdzić z jakiego kanału to idzie (tarnowski 45)?
Mieszkam na południu Tarnowa, czy jest taka szansa, że łapię sygnał z innego przekaźnika?
Może rzeczywiście nie z Tarnowa idzie ten sygnał - obraz jest bardzo dobry, jednak sprawdzałem siłę sygnału - dla kanałów z MUX 2, to 100%, a dla tych z MUX3 - 74%.
Mieszkam na południu Tarnowa, czy jest taka szansa, że łapię sygnał z innego przekaźnika?

Może rzeczywiście nie z Tarnowa idzie ten sygnał - obraz jest bardzo dobry, jednak sprawdzałem siłę sygnału - dla kanałów z MUX 2, to 100%, a dla tych z MUX3 - 74%.
Jest szansa, ja mieszkam w zglobicach i lapie sygnal z krakowa i Ty zapewne tez bo najblizej nas nadaje tylko krakow, a marcinka na razie nie ma pozwolenia na nadawanie. Krakow nadaje na 25 kanale (506MHz) a marcinka ma nadawac na 45(666MHz), Jak sprawdzasz siłę sygnału to powinno gdzies byc napisane z jakiej częstotliwosci odbierasz.