Naziemna telewizja cyfrowa w Tarnowie

Co byśmy bez nich zrobili? Masz problem ze sprzętem? Chcesz kupić grę? Tutaj jest odpowiednie miejsce na takie tematy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

huziu
Archont

Post autor: huziu »

Ciekawe kiedy w Tarnowie uruchomią testowy przekaz. Od 1 czerwca mają już ruszyć wszystkie mux-1 w kraju.

Miłek
Prytan

Post autor: Miłek »

Tarnów jeszcze w zeszłym tygodniu nie miał zezwolenia UKE na nadawanie (ponoć 'dzięki' protestom z Ukrainy), wiec nawet emisje testowe nie wchodzą w grę.
BTW harmonogramowy termin to 31 maja
Ja nie łapie niestety z Krakowa, ale próbowałem pokojowej anteny, na dach wyłaził nie będę - miesiąc wytrzymam..

kato
Rhetor

Post autor: kato »

Tarnów jeszcze w zeszłym tygodniu nie miał zezwolenia UKE na nadawanie (ponoć 'dzięki' protestom z Ukrainy)
A co ma tego Ukraina??
Nikt Panu nie da tyle, ile ja mogę obiecać (KMN)

Miłek
Prytan

Zgadnij - może boją się że kolejny MIG im spadnie po włączeniu sygnału na Marcince? :)
Tak czy siak koncesja będzie tylko być może UKE rozważa zmianę parametrów mocy nadajnika

Awatar użytkownika

TomekMKM
Rhetor

Post autor: TomekMKM »

Miłek pisze:Zgadnij - może boją się że kolejny MIG im spadnie po włączeniu sygnału na Marcince? :)
Tak czy siak koncesja będzie tylko być może UKE rozważa zmianę parametrów mocy nadajnika
My jesteśmy w o tyle dobrej sytuacji, że jesteśmy blisko i tak czy siak będzie zasięg ;)

krzychu
Archont

Post autor: krzychu »

jak jedynke trzeba bedzie sciagac z krakowa jak to bylo na analogu to bedzie porazka

halford
Rhetor

Post autor: halford »

krzychu, Nie będzie z Krakowa. Zresztą w cyfrowej TV albo masz sygnał albo go nie masz - więc śnieżyć nie będzie :P
3150 A Rh+

Miłek
Prytan

Nie ma obaw planowana moc to 50kW, Kraków nadaje 25kW a ponoć można bez problemu z dachu złapać w Tarnowie czy nawet Radomyślu więc to nasze 50kW faktycznie będzie docierać na Ukrainę. Nawet gdyby zmniejszyli moc to u nas będzie można odbierać na 'palcu'. Dla rozwiania wątpliwości od 31 maja (jak dostaną zezwolenie to jest szansa że włączą wcześniej) będzie z Marcinki na kanale 45:
TVP1, TVP2, TVP INFO Kraków, Eska TV, TTV, Polo TV, ATM Rozrywka

kris_s8
Obywatel

Post autor: kris_s8 »

Co do mocy podobno rozważane są dwie opcje, żeby nie zakłócać Ukrainy (mają na tej częstotliwości łączność lotniczą).
1.Dookólnie 5kW

2.50 kW z tłumieniem do 5 kW na wschód.

Awatar użytkownika

Dawid D
Prytan

Post autor: Dawid D »

U mnie już łapie MUX 1. Polecam włączyć TV, wyszukać i zainstalować ;)
Działa bez zarzutu. Trochę to dziwne, bo oficjalnie w Tarnowie MUX 1 miał być włączony na koniec maja... No ale, żeby nie być narzekającym tarnowianinem, bardzo dobrze, że już jest ;)

Awatar użytkownika

huziu
Archont

Post autor: huziu »

Dawid D pisze:U mnie już łapie MUX 1. Polecam włączyć TV, wyszukać i zainstalować ;)
Piszesz o tarnowskiej lokalizacji na 45 kanale? Właśnie szukałem i nic nie ma.

Awatar użytkownika

Dawid D
Prytan

Hmmm, jeszcze niedawno z ciekawości sprawdzałem czy nie łapie sygnału z innego przekaźnika... a tu wczoraj samo złapało i chodzi idealnie... Z jakiego innego przekaźnika może łapać? Gdzie w ustawieniach mogę sprawdzić z jakiego kanału to idzie (tarnowski 45)?

Mieszkam na południu Tarnowa, czy jest taka szansa, że łapię sygnał z innego przekaźnika? :-/

Może rzeczywiście nie z Tarnowa idzie ten sygnał - obraz jest bardzo dobry, jednak sprawdzałem siłę sygnału - dla kanałów z MUX 2, to 100%, a dla tych z MUX3 - 74%.

kris_s8
Obywatel

Post autor: kris_s8 »

Jest szansa, ja mieszkam w zglobicach i lapie sygnal z krakowa i Ty zapewne tez bo najblizej nas nadaje tylko krakow, a marcinka na razie nie ma pozwolenia na nadawanie. Krakow nadaje na 25 kanale (506MHz) a marcinka ma nadawac na 45(666MHz), Jak sprawdzasz siłę sygnału to powinno gdzies byc napisane z jakiej częstotliwosci odbierasz.

Awatar użytkownika

Dawid D
Prytan

Sprawdziłem, rzeczywiście wygnał nie z Tarnowa (506MHz).
Dzięki.

matisk
Obywatel

Post autor: matisk »

25 kanał to sygnał z Chorągwicy pod Krakowem. Z Marcinki jeszcze nie ma.

ODPOWIEDZ