Na złość Rostowskiemu przestrzegajmy przepisów

Wiadomości "z miasta".

Cubaza
Rhetor

Post autor: Cubaza »

Zapewne to samo co wyżej. Pomiar natężenia ruchu.

Awatar użytkownika

ozi26
Thesmothetai

Post autor: ozi26 »

sajdak pisze:Jakieś nowe urządzenia pojawiły się na łączniku z autostradą w okolicach ul Cmentarnej - wie ktoś co to za kamerki?
Bo tam też jest radar, ale nad drogą, który pokazuje prędkość. Może o to chodzi??

No chyba że to zamontowane na zwykłej latarni???? Bo jak tak to to jest to samo co pisałem.

Awatar użytkownika

sajdak
Archont
Kontakt:

Post autor: sajdak »

tak chodzi o to nad drogą.
...

Awatar użytkownika

TomekMKM
Rhetor

Post autor: TomekMKM »

ozi26 pisze:
sajdak pisze:Jakieś nowe urządzenia pojawiły się na łączniku z autostradą w okolicach ul Cmentarnej - wie ktoś co to za kamerki?
Bo tam też jest radar, ale nad drogą, który pokazuje prędkość. Może o to chodzi??

No chyba że to zamontowane na zwykłej latarni???? Bo jak tak to to jest to samo co pisałem.
Może Via-Toll

Awatar użytkownika

ozi26
Thesmothetai

TomekMKM pisze:Może Via-Toll
Nie ma takiej możliwości.
Jest to zwykły radar z info o prędkości samochodu i ewentualnie wyświetla zwolnij. Wiadomo stoi tam 50 km/h.
Ktoś nie zorientowany będzie molestował hamulec ze strachu że mu zdjęcie zrobi.

Cubaza
Rhetor

@up, a może skoro jest tam 50 to powinien jechać 50 a nie molestować pedał hamulca...

Awatar użytkownika

ozi26
Thesmothetai

Cubaza pisze:@up, a może skoro jest tam 50 to powinien jechać 50 a nie molestować pedał hamulca...
Tylko zwróć uwagę że wcześniej jest 70 km/h. A ludzie jak widzą coś co przypomina fotoradar, to właśnie zaczynają nagle hamować do nawet mniejszej prędkości niż znaki pokazują. I o to mi chodziło.

Awatar użytkownika

TomekMKM
Rhetor

Post autor: TomekMKM »

ozi26 pisze:
Cubaza pisze:@up, a może skoro jest tam 50 to powinien jechać 50 a nie molestować pedał..
Tylko zwróć uwagę że wcześniej jest 70 km/h. A ludzie jak widzą coś co przypomina fotoradar, to właśnie zaczynają nagle hamować do nawet mniejszej prędkości niż znaki pokazują. I o to mi chodziło.
Dokładnie taką sytuację mialem ostatnio na Zakopiance. Wszyscy jadą spokojnie 70km/h przez kilka dobrych kilometrów, a nagle wszyscy but na hamulec, bo idiotyczne ogranoczenie i radar. To jest dopiero stwarzanie zagrożenia.

Cubaza
Rhetor

TomekMKM pisze:To jest dopiero stwarzanie zagrożenia.
A do lilu tam było? Jak do 70 to po co hamowali? Jak do 50 to dlaczego jechali 70 ? I to nie radar stwarza zagrożenie, tylko kierowcy. Radar sobie stoi spokojnie na poboczu i jakąś odległość wcześniej jest o nim informacja.

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

Cubaza, ale to jest normalne, nieraz jadąc do Rzeszowa na wlocie mało nie zaparkowałem w bagażniku idioty jadącego przede mną, tam jest 70 ale jak zobaczył fotoradar to hamulec w podłogę bo trzeba zwolnić do 40, tak na wszelki wypadek, bo przecież nie pamięta co było na znaku 50 m wcześniej...

Awatar użytkownika

^cypis^
Proedroj
Kontakt:

Post autor: ^cypis^ »

LordRuthewn: przepraszam Ciebie bardzo, ale Ty na znaki jeszcze patrzysz? I jesteś w stanie to wszystko spamiętać? Przy takiej ilości? ;)

^
Kluczem do sukcesu w zawodach fonicznych jest klucz sztorcowy.
Bo łączność musi być pewna!

WSK
Prytan

Post autor: WSK »

Cubaza pisze:
TomekMKM pisze:To jest dopiero stwarzanie zagrożenia.
A do lilu tam było? Jak do 70 to po co hamowali? Jak do 50 to dlaczego jechali 70 ? I to nie radar stwarza zagrożenie, tylko kierowcy. Radar sobie stoi spokojnie na poboczu i jakąś odległość wcześniej jest o nim informacja.
Dokładnie. Pewnie nie trzymacie dystansu do wozu przed wami. Jest zasada nie ufaj innemu kierowcy. Nie ważne ile jedzie jak szybko hamuje, wjedziesz mu w tył to twoja wina.

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

^cypis^, wyobraź sobie, że tak, ba, nawet jeżdżę na znaki i owszem, pamiętam.

sylw3st3r
Archont
Kontakt:

Post autor: sylw3st3r »

coś podobnego założyli w Skrzyszowie chyba nie daleko galuxa, jak przekroczysz prędkość np 72km/h to wyskakuje informacja że jakby Cię sfotografowali namierzyli dostałbyś 2ptk i 200zł mandatu, ciekaw jestem czy to jest tylko ten pomiar natężenia ruchu czy ma w sobie funkcję fotoradaru :)

Awatar użytkownika

ozi26
Thesmothetai

WSK pisze: Pewnie nie trzymacie dystansu do wozu przed wami.
Tylko że ja Ci powiem z mojego doświadczenia. Ja jadę tzw. TIR-em np te 70 km/h i za jakieś np 300 metrów jest fotoradar ale przed nim nie ma odwołania ograniczenia, i wyprzedza mnie delikwent jadący ponad 100 km/h, gość ładuje mi się przed maskę i ostro hamuje do 50 km/h i co wtedy??? Jak wtedy mam zachować dystans jeżeli ktoś mi drogę zajeżdża i jeszcze ostro hamuje???

A tak z innej beczki ostatnio śmigałem ACTROSEM 2012. Ma aktywny tempomat, i naprawdę jest to świetne cudo techniki, które właśnie unika takich głupich sytuacji.

ODPOWIEDZ